прооптик

што е оптометрија

Оптометрија е професија која веќе одамна е позната во Европа и светот. На нашите простори пошироката јавност уште не е доволно запознаена со оваа гранка од здравството. Се работи за специјализација чија главна задача е корекција на видот

ОПТОМЕТРИЈА

Оттука, оптометристи се професионалци образовани за да извршат преглед на видот, да откријат разни нарушувања на видот и да препознаат можни болести кои го зафаќаат окото или визуелниот систем на човекот. Работата на ваков професионалец секако може да биде потребна и корисна.

Која е разликата измеѓу оптометрист и офталмолог?

Оптометрист е квалификуван за извршување преглед на видот и третирање на состојбите како што се кратковидост, далекувидост и астигматизам. Способен е за препишување диоптриски очила. контактни леќи, вежби за очи и помагала за вид. Запознаен е со сите врсти на очила и контактни леќи и за припремање и изработка на диоптриски очила. Исто така препознава болести и воспаленија на око, како што се: сива мрена, кератоконус, коњуктивитис и други. Во случаите кога е потребно, ги упатува пациентите на офталмолог за третирање на тие состојби. Нема право да оперира ниту лечи болно око.

Офталмолог е доктор кој дава комплетна грижа на око, вклучувајќи и преглед на видот. Не е директно поврзан со изработка на диоптриски очила и обично не дава совети за одбирање на диоптриски леќи. Медицински ги третира сите болести и повреди на окото и врши хирушки зафати за нив.

Оттука, главна разлика помеѓу оптометрист и офталмолог е во тоа што, оптометристот преку квалитетна контрола на видот ги советува индивидуалните пациенти каков вид на диоптриски леќи треба да одберат, во зависност од нивните потреби и предиспозиции. Но на друга страна не лечи и не оперира болно око, како што е случај со офталмологот.

Parturient consequat pulvinar ante dui aenean vestibulum vestibulum massa eget a luctus montes ut vulputate nullam. Ligula condimentum a lacus habitant etiam sem adipiscing nulla a a laoreet quisque ullamcorper mus cubilia a mus donec adipiscing euismod ligula vehicula iaculis a a habitant. Et leo orci eu nunc phasellus dapibus vestibulum aenean praesent a parturient parturient fusce iaculis velit torquent velit velit malesuada vel sociosqu primis id dignissim erat natoque tellus. Praesent iaculis sit a platea mollis vitae lectus dictumst nam leo facilisi a id eros vehicula. Augue parturient arcu condimentum convallis turpis id consequat vestibulum vestibulum ullamcorper dignissim bibendum facilisi vulputate litora.

Поврзани Мислења

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *